Autoportrét

20.07.2014 09:50

psychohra

různě velké skupinky

2-4 hodiny

Pomůcky: šátek, tužka a papír (případně další rekvizity)

 

Autoportrét je psychohra, jejímž cílem je zamyšlení nad sebou samým. Účastník by měl poznat svoje klady a zápory, snaží se odstranit své zápory nebo si je alespoň řádně uvědomit.

Hra je rozdělena do dvou částí.

První část hry začíná na začátku akce (např. tábora) na nějakém zajímavém místě - např. u křížku za jasné noci. Účastníci přijdou ke křížku, sednou si na jeho podstavec a zaváží si oči. Každý dostane papír s podložkou a tužkou. Z dáli se začne ozývat hudba – zpočátku meditativní, v průběhu se střídá meditativní hudba s hudbou drsnou a burcující, na závěr opět zaznívá pouze hudba meditativní. Průvodce autoportrétem navede účastníky po cca 1 minutě úvodní hudby do hry. Např. "Vítejte na tomto historickém místě. Uvolněte se a vzpomínejte co jste v minulém období dělali." ... "V ruce držíte papír a tužku, prostřednictvím kterých můžete sdělit cokoli o sobě. Můžete se zbavit svých špatných vlastností, můžete sdělit i co je ve vás dobrého. Nemusíte psát, můžete kreslit, čmárat, prostě jakýmkoli způsobem nakreslit svůj autoportrét. Autoportrét duševní, autoportrét svých vlastností."... apod. Po tomto úvodu následuje čas pro nakreslení vlastního autoportétu. Po cca 5 - 20 minutách průvodce opět vstoupí do toku hudby a pomalu ukončuje hru. "Váš čas za chvíli vyprší. Dokreslete pomalu poslední části autoportrétu." mezera "Obraťte proto papír a na zadní stranu se podepiště nebo napiště svůj monogram." Po další pauze vybere průvodce papíry a tužky. Pomalu ztlumí hudbu, účastníci si rozváží oči a pomalu odchází.

Druhá část hry násleuje před ukončením akce, v případě delšího trvání tábora cca za 1 týden. Účastníci se opět sejdou na onom místě. Jednotlivé autoportéty jsou rozloženy na podstavci křížku za jasné noci, jsou osvíceny množstvím svíček. Z okolí přichází příjemná tlumená hudba. Účastníci si nejprve řádně prohlédnou všechny autoportréty. Pak berou jeden po druhém a všichni společně je vyhodnocují. Např. co si myslí o autorovi portrétu, jaký je, co chtěl sdělit atd. Pokud má dotyčný zájem může portrét komentovat. Pokud jsou na portrétu negativní vlastnosti, kterých by se rád zbavil, může jej obřadně spálit.

 

Laktační poradna

V této rubrice nejsou žádné články.

Kontakt

Rodinné centrum Macek Korespondenční adresa:
RC Macek z.s., Mírová 20,
103 00 Praha 113
---------------------------------------------
IČ: 26676567
číslo účtu: 6566092001/5500
rcmacek.kolovraty@gmail.com